sid_logo
Fackböcker - Yrkesval

Ett smart yrkesval
Att jobba med industriproduktion

Den här boken är en liten vägvisare för alla som funderar på vilket yrke som kan vara bra i framtiden. Industrin har alltid varit mycket viktig för Sveriges välstånd. Krisåren och de olika konjunktursvängningarna till trots. När man följer mediernas rapportering skulle man lätt kunna tro att industriproduktion är ett överspelat kapitel. Att alla nu ska jobba med något annat. Till exempel med Internet.Men så är det faktiskt inte. Det finns väldigt många fabriker i Sverige som fortsätter att göra stora förtjänster genom att tillverka olika produkter och som på det sättet bidrar till att hålla det svenska välståndet kvar på en mycket hög nivå, internationellt sett. Det är klart att det har skett en stor utveckling inom industriproduktionen. Dagens fabriker ser inte längre ut som fabrikerna gjorde förr i tiden. Gamla, omoderna fabriker, eller till och med hela industrigrenar fick läggas ned och många, framför allt mycket arbetsintensiva tillverkningsprocesser har flyttat ut från Sverige till lågkostnadsländer. Men en del företag har nu börjat flytta tillbaka sin produktion igen. Kanske blev besparingen inte så stor som man från början hade trott. Och väldigt många produktionsprocesser kommer att finnas kvar i Sverige, helt enkelt därför att vissa saker måste göras på plats, just här.
Inom industriproduktionen finns det en stor mängd yrken. De flesta är spännande och intressanta men det krävs allt mer avancerad kunskap. Det tunga, fysiska slitarbetet är så gott som borta. Det har ersatts av ny och spännande teknik. Datorerna har gjort ett stort intåg på fabriksgolvet. Så välkomna till den nya, IT- och teknikintensiva industriproduktionen.

Läs mer

Industriyrken
Automationsyrken

Ett smart yrkesval
Yrken inom automation

Den här boken är tänkt som en inspirationskälla. Inget mer och inget mindre. Som en av de intervjuade personerna i boken uttryckte saken, automation är ett spännande, men tyvärr lite anonymt yrkesområde. Det finns inget yrke som heter automatiker. Möjligen finns det industrielektriker, mekatroniker, PLC-programmerare, mätspecialist, instrument- och processtekniker och servicetekniker. Kärt barn har många namn, sägs det. Men en sak är säker, oavsett vilket namn man väljer. Vill man uppfostra bra yrkesmänniskor med stark yrkesidentitet, måste man måla upp bilder som liknar den verklighet som framtida yrkesutövare kommer att hamna i. Och man måste visa på intressanta exempel och skapa bra förebilder.

– Automation är ett svårt ord, fick vi på tidningen Automation höra, när vi nyligen var på besök i Göteborg för att prata med eleverna från kvalificerad yrkesutbildning (KY) inom just detta verksamhetsområde. "Innan jag började på utbildningen, väckte ordet automation inga associationer hos mig. Absolut ingenting", erkände en av de intervjuade ungdomarna. "Det känns mycket lättare med industrielektriker för en elektriker har man mött förut och då har man åtminstone ett hum om vad en sådan gör. Men vad kan en automationstekniker tänkas göra? Jag hade ingen aning så jag fick googla ordet på Internet". Vid närmare eftertanke lät dessa ord lite skrämmande.
– Motvilligt blev vi tvungna att hålla med, skriver Dagmar Zitkova, bokens redaktör. Det finns inget yrke som heter "automatiker". Möjligen finns det just industrielektriker, mekatroniker, PLC-programmerare, mätspecialist, service- och underhållstekniker, instrument- och processtekniker, m m.

 

Läs mer
ISBN: 978-91-977256-4-4
Band: Mjukpärm
Upplaga: Print on demand
Leverans: en vecka från distributören
Omfång: 84 sidor

ISBN: 978-91-977256-0-6
Band: Mjukpärm
Upplaga: Print on demand
Leverans: ca en vecka från distributören
Omfång: 84 sidor


Automationsyrken
Industriyrken
Automationsyrken
Inom industriproduktion och automation finns mång intressanta yrken.
[CNW:Counter]