sid_logo
En hårresande thriller

Dagmar Zitkova
I fönstret mottemot

Det här är en thriller. Mellan varven är den en smula crazy, men allvaret finns där. Liksom rädslan och ångesten. Tveksamheten vid livets stora vägskäl. Allt varvat med kärleken, den sinnliga lusten och optimismen. Kryddat med en orubblig tro på att allt löser sig, bara man tar saker och ting i rätt ordning. Boken "I fönstret mittemot" beskriver en liten bit av två helt vanliga väninnors liv. Ett liv som utspelar sig bland oss alla. Det onda, det skrämmande dyker upp där man minst anar det. Det smyger sig på och det är svårt att värja sig. Boken tar dig med på känslornas berg och dalbana. Det kvinnliga evighetsdilemmat – att få livet att gå ihop med och utan män och ibland kanske trots alla dessa män – går som en röd tråd genom hela boken. Du måste bara läsa den. För det här är ingen vanlig feministbok. Du kommer att känna igen dig. Du kommer att känna igen alla dina vänner, dina arbetskamrater, dina chefer och dina grannar. Alla finns med.

Boken börjar när Gunilla bestämmer sig för att lämna sin man. Hon köper en egen lägenhet i Vasastan och flyttar ut. Hennes väninna och arbetskamrat Maria har svårt att förstå hennes handling. Det kom så plötsligt tycker Maria och undrar om Gunilla verkligen har tänkt genom det hela. I huset dit Gunilla har flyttat bor en ensam man, kanske 35 kanske 45 år. Eftersom mannen har svårt att finna sin plats i världen, ute bland människor, tillbringar han dagarna hemma som sjukpensionär. Han står vid sitt fönster och ängar sig åt att tillfredställa sin sexualitet genom att betrakta Gunilla i lägenheten på andra sidan gården. När Gunilla genom jobbet träffar en ny man och börjar umgås intimt med honom blir mannen arg och fattar ett avgörande beslut. Han ska skrida till handling och göra kvinnan i fönstret till "sin" på riktigt. Han smider en plan och ger sig i kast med att förverkliga den. En minst sagt underlig plan. Och den stora frågan är: Kommer han att lyckas med att genomföra den?

Läs ett avsnitt

Se videotrailern


I fönstret mittemot
Recensioner

I fönstret mittemot
Se videotrailern
Boken I fönstret mittemot har mottagits väl av sina läsare när den kom ut. Detta har sagts och skrivits om boken:

”Zitkova skriver väl och flyhänt med en fin underfundig humor. Hennes personer blir snabbt levande fastän man kanske inte alltid kommer innanför skjortan på dem. Diskussionerna från medievärlden och mycket annat kring denna upplevs som trovärdiga – och den världen lär författarinnan känna väl. I stora delar är boken en samtidsskildring och en bra och läsvärd sådan.
” Ulf Nyrén, bif (Biblioteket i fokus).

"Skickligt avlyssnade dialoger."
Lilian Fredriksson, Deckarakademin.

” Jag är övertygad om att många kvinnor känner igen
hotet och utsattheten, som den kvinnliga huvudpersonen drabbas av.
” Gun Liverstam, BTJ (Bibliotekstjänst).

”En välskriven och spännande bok. Jag gillar den.
" Bengt Nordin, litterär agent.